Churp-Churp !!

Sunday, 2 January 2011

Share button


Annyeonghaseyo !!!
Eh , benda apa yang aku kata nih ?

Assalammualaikum !

Hi , Hello !

Hari ini , aku nak kongsikan satu rahsia . Nak ? tapi tak la berapa mantap sangat . Hahaa . Rahsia dia ialah , bagaimana nak letakkan 'Share' button di blog korang ! Surprise tak ? Ok , tak surprise pon .

Bagi korang yang nak glamour-kan blog korang , ini laa caranya . Letak share button . Bila readers mana-mana yang tertarik dengan blog korang , mesti diorang nak bagitau dekat orang lain juga . So , bila daa ada share button , tak lagi perlu bersusah payah hantar link .

Ready ? Ok , we start from now .

1. Dashboard > Design > Edit HTML > jangan lupa tick EXPAND WIDGET TEMPLATES .

2. Pastu , korang cari kod di bawah dengan menggunakan ctrl+F 

<div class='post-body entry-content'> 

3. Jumpa tak lagi ? Kalau tak jumpa cari dulu . Jumpa atau tak korang cari kod ini pulak .

data:post.body

4. Bila dah kedua-dua korang daa jumpa . korang copy pulak kod di bawah nih .

 <div style='float:right;padding:4px;'><a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow'type='button_count'/>
<script src='http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share'
type='text/javascript'/></div>


 5. Bila daa copy , korang pastekan kod yang korang copy tadi di tengah-tengah ataupun di antara kedua-dua kod yang korang cari tadi . Haaa .




Ok . So , tue la stepnya . Dah habeh . Jadi atau tak . Lantak laa . Hahaa . Melawak jaa . Kalau tak jadi ulang balek step tue . CHAW !!!




Makasehh , coz sudi baca . Nanti Daus belanja , okeyh .

No comments:

Post a Comment

Aaa , comey-comey or hensem-hensem , boleh laa leave comment di sini . Hahah , makasehh yaww !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...